In Rotterdam is een pilot gestart waarin zorg en onderwijs nauwer samenwerken. De aanleiding is duidelijk: de zorgvraag van leerlingen wordt steeds complexer. De ondersteuning van scholen is hierin niet altijd toereikend en de jongeren zelf verdwalen vaak in het zorglandschap. Het is tijd om die drempels weg te nemen. Via een pilot van het Expertisecentrum en Ortho Pedagogisch Didactisch Centrum (OPDC) Rotterdam is een bijzondere samenwerking van start gegaan. Orthopedagoog Kiran Kharag-Sripal en mentor/docent Jolien Smulders bundelen hun krachten om de zorg dichter bij leerlingen te brengen – ín de school, waar die hard nodig is. Aan het eind van 2025 worden de resultaten bekend van hoe het in de praktijk werkt.

Beter toegankelijke zorg
Volgens Kiran is dit project relevant voor Rotterdam, omdat veel leerlingen op Rotterdamse scholen zorg nodig hebben, maar niet goed weten hoe ze toegang krijgen. “De wachtlijsten zijn enorm binnen de basis-GGZ en die kunnen we verminderen door sneller zorg en ondersteuning aan leerlingen te bieden.” Jolien knikt instemmend. “De drempel voor leerlingen met een zorgbehoefte is vaak hoog en dat kan de stap naar de juiste hulp erg moeilijk maken. Vanuit het onderwijs op het OPDC, waar al vertrouwen is opgebouwd, kunnen we die drempel verlagen en het makkelijker maken voor de leerling om hulp te krijgen wanneer dat nodig is. Mensen gedragen zich nu eenmaal relaxter in een vertrouwde omgeving. Ons project biedt die vertrouwde omgeving, het is een veilige plek waar leerlingen zich gesteund voelen en zich kunnen openstellen voor hulp. Het is essentieel dat ze weten dat ze niet alleen staan in hun zoektocht naar de juiste zorg. En dat vergroot meteen de kans dat ze de juiste zorg krijgen op het juiste moment.”

Cognitieve gedragstherapie
Via een pilot in Rotterdam-Rijnmond gaat blijken hoe de bijzondere samenwerking tussen Kiran en Jolien in de praktijk zal uitwerken. De zorgexpertise van Kiran is vooral gericht op de behandeling van aangemelde leerlingen. “Ze zitten al op het OPDC en de behandelgesprekken zijn ook binnen schooltijd,” zegt Jolien. “Tijdens die gesprekken werken we met cognitieve gedragstherapie, een methode die we veel gebruiken om te kijken waar de oorzaak van het probleem ligt. Vandaaruit proberen we meer inzicht te creëren en toe te werken naar de gestelde doelen.”